Capital Soccer Alliance (CSA) U10-U12 Program
Rules and Regulations 

NOTE: NOTE: The Capital Soccer Alliance (CSA) is comprised of Delta United of Clarksburg, East Sacramento Youth Soccer Club, Greenhaven Soccer Club, Land Park Soccer Club, Natomas Youth Soccer League and River Park Soccer Club. 

Section A: Registration Procedures
1. CSA U10-U12 Program registration requirements will be in accordance with US Club Registration Procedures and Policies. 
2. The minimum number of players required to register a team with this Program is seven (7) for U10 and nine (9) for U12.
3. CSA Rosters will be as follows: U10 rosters may not exceed thirteen (13); U12 may not exceed fifteen (15). NOTE: Under certain circumstances, a team may petition CSA Leadership for an exception to this rule. Petitions will be reviewed on a case by case basis and granted only by a majority vote of the CSA leadership.
4. At the discretion of each individual club, all players may play up two (2) birth years (one age group). This is in accordance with US Club and USSF policy.

Section B: Field Requirements
1. Each Club shall provide one (1) field in accordance with FIFA Law 1 for registered teams as follows: one (1) field for every eight (8) registered teams in age groups U10-U12.
2. The regulation field of play and appurtenances shall be in accordance with the USSF Player Initiatives issued in 2015. Please refer to the USSF document for field and goal sizes. 
3. In addition to standardized markings for soccer fields, and in the interest of player safety, all fields will be asked to mark a spectator and coach line on each side of the field. The spectator line should be twelve (12) feet (four large steps) from the touch line and run from penalty area to penalty area. If there is no line, the referee will be responsible for moving all spectators back at least twelve (12) feet from the touch line. Coaches will also assist in enforcing the line.

Section C: Player/Coach Passes/Official Rosters
1. CSA will not be using player passes. All CSA club coaches shall present a CSA club approved roster which includes coach names, player names and birthdate to the referee at check in, and the referee will check players in using that roster.  Referee will call out the player’s name and ask for their birthdate for identity confirmation. 
2. All CSA teams shall abide by the honor code and shall not attempt to insert an ineligible player into the game. Should an ineligible player be discovered, the team shall forfeit the game and the head coach shall be suspended for the remainder of the season. The assistant coach, a parent or administrator will coach the team for the remainder of the season. 
3. In the event of a send off or dismissal, the referee shall include the name of the player or coach in the send off/dismissal report, as well as on the game card. The game card and report are to be forwarded to the respective club president and the CSA PAD Committee Chairperson within twenty four (24) hours of the game’s conclusion.

Section D: Rules of Play
1. The rules of play shall be the laws of the game as established by FIFA. All contests sanctioned by this league shall abide by the Laws of the Game and the modifications published by this Program and US Club.

2. The home team is responsible for the following:
a) Where uniform colors are similar, the home team must affect a change to colors which are distinct from those of the opponent. Pinnies may be used.
b) The conditions of the grounds, the proper field markings, and proper equipment, including game balls. Nets and corner flags are required.
c) Deliver within twenty four (24) hours the Referee Game report card (unless there has been a send off) to each individual club’s designee.
d) Notify the opposing coach when a scheduled game is cancelled.
e) Providing the Game Card.
3. All coaches are responsible for the following:
a) Providing three game balls at home games.
b) The behavior of their team and spectators.
c) Cleaning up all litter before leaving the field.
d) Reporting the results of the game in Got Sport within twenty four (24) hours of completion of the game. 
e) Notifying Club Manager/President and CSAPAD Chairperson within twenty four (24) hours of any send offs or dismissals.
4. All players must wear numbered jerseys and the approved uniforms of the clubs. In the case of same club games (e.g. GH v GH), approved alternate jerseys may be worn by the home team, as long as they are numbered.
5. Coaches and referees must meet immediately prior to each game to be played in order to specify any special ground rules mandated by unusual conditions at the time of the game. 
6. Referees and opposing coaches must be informed prior to the start of the game any player who will not play one half of said game.
7. Prior to the start of the game, the referee shall:
a) [bookmark: _GoBack]Require that both teams present all the appropriate information on the game card, and that the coach or manager verify that the information listed is correct.
b) Inspect the official CSA rosters of those teams who are to participate in the game.
c) Make sure that each player’s equipment is in proper order and that no players are wearing jewelry, hair adornments or other items that may cause injuries to themselves or other players.
d) Make sure that all spectators, including tents and chairs, are back at least twelve (12) feet from the touch line. The game shall not begin until all spectators comply.
8. The referee’s judgment with regard to the physical condition of the field and its acceptance for play, to the actual happenings and occurrences related to the conduct of the game and those prerogatives granted to him or her by the FIFA Laws of the Game shall not be challenged.
9. No coach, player or spectator is to use any artificial device for the purpose of noise making except for medically prescribed vocal enhancers.
10. Upon completion of the game, the referee shall:
a) Sign the game card
b) Require the coach or manager of each time to sign the game card, verifying that the information included on the card is correct.
c) Submit the game card to the home team coach for forwarding, except when there has been a send off.
d) In the case of a send off, telephone the appropriate club manager within forty eight (48) hours and postmark the game card, the 24 hour send off report  within the same forty eight (48) hours.
e) A club may be fined $50 for each ejection report not filed in a timely manner.
11. All teams must notify the PAD Committee Chairperson when any game is being protested.


Section E: Sportsmanship Rule
In order to promote respect and good sportsmanship, as well as to keep the atmosphere fun and friendly, the acceptable winning margin is a goal differential of six (6). Teams that exceed that acceptable goal differential of six (6) will be subject to the following disciplinary action:
1. First Offense in the Current Season: 1. The coach receives a warning from their club president or manager. This warning will be documented inwriting and distributed to the full CSA leadership team. 2. The result of the game will be converted to a loss for the team that exceeded the acceptable goal differential.
2. Second Offense in the Current Season: 1. Automatic one game suspension for the coach whose team exceeded the acceptable goal differential. To be served in the next game of the season. In the case of a second violation at the last game of the current season, the suspension will be served at the first game of the following season.  The coach will be notified of this suspension via a form letter/email email sent by the CSA leadership team. The coach may not attend the game in any capacity. 2. The result of the game will be converted to a loss for the team that exceeded the acceptable goal differential.
3. Third Offense in the Current Season: 1. Automatic one game suspension for the entire team that exceeded the acceptable goal differential. To be served in the next game of the season. In the case of a third violation at the last game of the current season, the suspension will be served at the first game of the following season.  The coach will be notified of this suspension via a form letter/email sent by the CSA leadership team. 2. The result of the game will be converted to a loss for the team that exceeded the acceptable goal differential. 3. The game that the team is prohibited from playing will be recorded as a 1-0 victory for the opposing team.  4. The CSA leadership team will review the team’s continued participation in CSA league play.

Section F: The CSA PAD Committee 
1. Prior to the beginning of play each season, CSA leadership will vote on the appointment of the PAD Committee Chairperson.
2. The committee shall meet as needed, via conference call. Participating club representatives will be notified at least 72 hours in advance of the meeting.
3. Any club representative who has a send off or dismissal from their club up for review shall recuse him or herself from the proceedings.

Section G: Forfeiture of Game
1. The following violations, subject to review of the PAD Committee, are grounds for forfeiture of the game in which they were committed:
a) Any team delaying the start of a scheduled game more than fifteen (15) minutes without sanction of the proper authority shall forfeit the game to the opponent by the score of 1-0.
b) If a player plays in a game and is not properly registered; his or her team shall automatically forfeit that game and may face future disciplinary action by this League, depending upon the nature of the violation. In the case of a forfeiture, the score shall stand 1 - 0 against the forfeiting team. 
c) All registered players who have attended practice sessions a week prior to a game must play at least one half of said game. Failure to allow a player to participate in one half of said game will result in forfeiture of the game by the violating team, providing the protest procedure is followed as outlined in these rules.

Section H: Send Off & Dismissal Procedures
1. If a player is sent off, then the referee shall email the player's name to the PAD Committee Chairperson within twenty four (24) hours, along with the Referee's game report. That player is ineligible to play until notified by the Committee. 
2. If a coach is dismissed, the referee shall terminate the game unless another official coach is available to continue coaching the game. See Playing Rules for details. The PAD committee will decide if the game is to be replayed. 
3. A dismissed coach or spectator must depart the playing area; and must do so immediately. The dismissed person must move far enough away from the field so that they cannot see or hear anything to do with the game. Failure to do so in a timely manner (as in one request from the referee) will result in the game being abandoned. 
4. The Referee's Game Report card must identify offending persons sufficiently for the PAD Committee to maintain a record of individual reasons for send off or dismissal. A Referee's written report of matters not requiring disciplinary action (i.e. field conditions and equipment not available) should be sent to the Club Manager responsible, with a copy to the PAD Chairperson. 
5. The referee shall sign the Referee's Game Report card and any written report with his/her credentials. 
6. Send offs and dismissals cannot be protested. The PAD Committee will determine the penalty based on the report filed by the officiating referee of the game and any reports filed on behalf of any concerned party. However, no coach or player will be allowed to appear before the Committee for this purpose unless agreed to by the working quorum present at that proceeding.
7. Coaches under suspension may not attend games even as a spectator.

Section I: Probation and Suspension
1. The PAD Committee may place on probation any referee, coach or player for violation of any of the rules of US Club or this program.
2. Coaches, and/or players may be suspended from regularly scheduled CSA games for the following violations:
a) Failing to play all registered players who have attended and participated in practice sessions the week prior to the game, at least one half of said game, except for disciplinary purposes, illness or injury, provided that notice is given to the opposing coach and referee. 
b) For playing a player who is not registered with a CSA Club.
c) For playing a player who is over age for the division on which the team is registered. 
d) For committing, while on probation, the same or similar violations.

Section J: Protest Procedures
1. Protests or official complaints of program rules violations during league or tournament games must be filed with the Chairperson of the PAD Committee. 
2. All protests must comply with the following rules:
a) The coach of the opposing team must be notified by the protester before leaving the field of play. If a referee’s ruling is being protested, the referee must be so notified at the end of the game.
b) Referee decisions that are purely judgment calls shall not be protested.
c) All protests must be telephoned within forty eight (48) hours to the PAD Committee Chairperson and written notification emailed within the same time period. 
d) A fee of $100 must accompany any protest to the PAD Committee. This will be returned if the protest is upheld by the Committee or if the decision is over turned by a higher authority. 
e) The PAD Committee shall schedule weekly meetings (phone or in person) during the playing season. 
f) The PAD Committee shall hear or consider every matter submitted at the next scheduled meeting.
3. The PAD Committee shall maintain complete records (e.g. game cards, letters of protest, minutes of hearing and any correspondence) of each protest. 

Section K: Appeal Procedures
1. An appeal of any PAD Committee decision shall be handled using the following procedures:
a) An appeal shall be submitted in writing and emailed to the PAD Chairperson within two (2) calendar days following the PAD hearing.
b) A fee of $100 must accompany each appeal. This fee will be returned if the appeal is upheld by the majority decision of the MKS Club Managers or if the decision is overturned by a higher authority.
c) An appeal will be heard by the CSA Leadership within seventy two (72) hours. 

Section L: Inclement Weather/Poor Air Quality/Excessive Heat
1. With regard to rain, all CSA Clubs will abide by the City of Sacramento Field Status Hotline. In the event of inclement weather, all participants are encouraged to call the hotline to find out field status. The hotline is updated by 7:00am on Saturdays. Every effort will be made by CSA Leadership to make the decision regarding play by 7:00pm the Friday before. Please note that this may not always be possible.
2. In the event of poor air quality, 130 is the AQI number to use in determining CSA league wide game cancellations. This number applies to all CSA and Super Rec age groups: U10-U19.
a) If the AQI is 130 at 7:00am all games are cancelled.
b) Each club will use an average of 2 or 3 AQI sources in conjunction with other data points (forecast, map appearance and wind direction/forecast) to determine their recommendation/decision. There is some flexibility in the 130 at 7:00am cut off point.
c) Each club might on occasion have a situation unique to their area whereby they may cancel at a lower AQI reading. E.g. localized grass fire near a field or visible/smell of smoke in an area. Those cases may not need to impact the entire league. Those decisions will be communicated via the Saturday morning group text or at any point in the day when the need to cancel arises.
d) Should air quality worsen throughout the day, each club or referee has the discretion to cancel remaining games. Coaches also have the discretion to cancel. We will communicate any cancellations via group text to all club presidents.
e) We will convene via group text at 6:45am on Saturday to discuss and decide how to proceed that day. Our goal is to have a decision by 7:00am.


3. With regard to excessive heat:
a) 95-102 degrees: add extra water breaks. NOTE: Natomas initiates a mandatory water break protocol at 90 degrees. Water breaks will be minimum of one during each half. Duration at referee discretion.
b) A temperature of 103 or above at game time results in a cancellation. 
c) NOTE: Referees have the discretion to cancel a game for what they believe is excessive heat. This may differ from the aforementioned 103 degrees. Some referees might cancel if their game is forecast to be in excessive heat. They may not wait until game time and have the authority to do this. The referee’s word is final.

4. With regard to rescheduling games:
a) Every effort will be made to have all teams play in at least 10 games during the season. However, make up games can be a huge logistical challenge to schedule and will not be offered in the 2022 season. As such, 10 games are not guaranteed. 

Section M: Alcoholic Beverage Prohibition
1. The use and/or consumption of any alcoholic beverages, immediately before, during or immediately after the playing of any youth soccer game is expressly prohibited.
2. Any player, team official, league official or any member of CSA who violates this prohibition shall be subject to disciplinary action and/or suspension by the PAD Committee.

Section N: Insurance
1. All injuries to be claimed against the medical insurance shall be completed on the proper form. 
2. All reports of injury must be submitted to the appropriate club manager and US Club within thirty (30) days of the injury.

Section O: Code of Conduct 
1. CSA participants are committed to ensure a fun, safe and respectful soccer environment for its membership. As such, CSA has a zero tolerance for violent, threatening or abusive behaviors by any players, coach, parent, spectator or official. Any level of abusive or threatening behavior by any of the above named persons may be penalized by suspension or expulsion from CSA.
2. By registering their child to play in any participating CSA club, parents/guardians fully acknowledge and will adhere to their respective club’s Code of Conduct, be familiar with CSA rules and regulations, playing rules and fully accept any sanctions or punishment from CSA.
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